Program


MÁNIA. Csendes stratégiák - Tárlatvezetés Simon Andreával és Ráckevei Annával

MÁNIA. Csendes stratégiák - Tárlatvezetés Simon Andreával és Ráckevei Annával

A tárlat a művészi értékek bemutatásán túl egy ambiciózus és hatalmas lélegzetvételű közösségi projekt első, kutató jellegű állomása is egyben, amely során az alkotók tartalomteremtésre invitálják Debrecen lakóit. A teljes projektfolyamat dokumentálásra kerül. Az eredményeket 2020 folyamán mutatjuk majd be a MODEM-ben.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. május 26. vasárnap, 15:00

Rendhagyó páros tárlatvezetés két komoly színházi múlttal rendelkező művésszel, Simon Andreával, a MÁNIA kiállítás kurátorával és Ráckevei Annával, a Csokonai Színház Jászai Mari-díjas színésznőjével

Simon Andrea színházrendező, 1999-től a British Council művészeti vezetője, majd igazgatóhelyettese. 2014-től a Ludwig Múzeum munkatársa. Nemzetközi kulturális együttműködések és az együttműködésen alapuló művészeti projektek tervezésében és vezetésében vesz részt. A közösségekkel való együttműködést, a művészeti eszközök használatát a társadalmi problémák megfogalmazásában és kezelésében a művészeti törekvések egyik legértékesebb irányának tartja. A Közös ügyeink – Együttműködésen alapuló művészeti projektek (2018, Ludwig Múzeum, Budapest) és a MÁNIA. Csendes stratégiák (2019, MODEM, Debrecen) című kiállítások kurátora.

Ráckevei Anna Budapesten született, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1985-ben Szirtes Tamás osztályában. Pályafutása során olyan színházakban játszhatott, mint a Madách Színház, a Nemzeti Színház, vagy az Új Színház. 2006-ban lett a debreceni Csokonai Színház művésze, 2013 és 2018 között igazgatója, emellett rendszeresen szinkronizál (mások mellett Meryl Streep állandó magyar hangja).A MÁNIA. Csendes stratégiák című kiállításban Simon Andrea és Ráckevei Anna kalauzolja végig az érdeklődőket.

 

A kiállításról:

A MÁNIA. Csendes stratégiák című kiállításban Benczúr Emese, Imre Mariann, Szíj Kamilla, Szira Henrietta és Tarr Hajnalka – régebbi és új munkáikat is bemutatva – a mánia újabb arcát és eszközkészletét tematizálják. Életükben és munkásságukban mára a mánia egy tudatos állásfoglalássá, alkotói stratégiává érett a világgal szembeni életben maradásért, mivel a mániával átszőtt cselekvés időt hagy az elemzésre és az önvédelmi reflexek kialakítására.

A mánia egyik építőeleme a kontrasztteremtés a külvilág és a művészi alkotófolyamat között: az azonnali világot – a haladéktalan, kritika nélküli információtovábbítást állítja szembe az elmélyült, kritikus, befelé forduló és figyelő létezéssel, így hozva létre egy belső köztes teret. Ez az a hely, ahol az árnyalatlan like-dislike készválaszok világából kihúzódva lassítani és elmélyülni lehet, ahol minden egyes mozdulat hangsúlyt kap és ahol minden egyes mozdulat egy pozitív visszacsatolás, azaz egy állásfoglalás amellett, hogy érdemes újra és újra nekilendülni: folytatni kell.

Benczúr, Imre, Szíj, Szira és Tarr önreflexiói, szándékai és értelmezési kísérleteiben azonos az a jövővízió, amiben ugyan egyre nehezebb megvalósítani, de mégis egyre nagyobb szükség lesz a lassabb, megfontoltabb, kikapcsoló és mégis bekapcsoló tevékenységekre, azokra, amelyek megengedik a reflektálást, a lecsendesedést és a befogadást.

A tárlat a művészi értékek bemutatásán túl egy ambiciózus és hatalmas lélegzetvételű közösségi projekt első, kutató jellegű állomása is egyben, amely során az alkotók tartalomteremtésre invitálják Debrecen lakóit. A teljes projektfolyamat dokumentálásra kerül. Az eredményeket 2020 folyamán mutatjuk majd be a MODEM-ben.

Kiállító művészek: Benczúr Emese, Imre Mariann, Szíj Kamilla, Szira Henrietta és Tarr Hajnalka

Kurátor és projektvezető: Simon Andrea

Ajánló


Debrecen épített és elbeszélt terei Ingyenes szimpózium a Holnemváros kiállítás és a debreceniségről szóló tanulmánykötetek megjelenése alkalmából

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!